onsdag 3 oktober 2007

DN-skribenten jämför muslimer med barn

Nina Wähä skriver i DN en pinsam krönika om Vilks-affären där hon jämför muslimer med barn. Storebror Lars Vilks ritar hundar som han vet kommer göra lillebror ledsen, skriver Wähä. Därmed går hon i den fälla som Lars Vilks själv påpekat flera gånger. Att förminska muslimer som mindre vetande.

Hon osynliggör också alla de muslimer som uppskattar Lars Vilks konstprojekt. På bokmässan i Göteborg fanns två montrar där muslimer informerade om islams illdåd och tokerier. Är dom också lillebror som inte bör tetas och retas med?

Wähä skriver vidare:
"Konstnärer har, om inte en plikt, i alla fall en möjlighet att belysa samhällsproblem. Att kanske till och med jobba för att förändra världen?"

Det är ju just det som Lars Vilks gör. Han belyser vissa muslimers fanatiska intolerans och bidrar i högsta grad till att synliggöra ett samhällsproblem såväl i Sverige som i de flesta muslimska länder.
//
Casparus Due

7 kommentarer:

Erika sa...

jag tror att du missförstått något. om jag säger storebror om staten menar jag inte att staten är stor och fin och bra. det jag menar är att storebror staten har mer makt än jag.

om man säger lillebror om muslimer kan tänkas att hon menar att västvärlden har mer makt än muslimer, inte att muslimer är små och svaga.

och jag tror att västvärldens inställning här i världen är ett större, eller kanske mer grundläggande problem än en ganska liten grupp fundamentalistiska muslimer

Anonym sa...

Att "lillebror bli ledsen och arg" är väl heller inte riktigt samma sak som att lillebror dödshotar och lägger pengar på "storebrors" huvud.

Vi väntar nu otåligt på att skribenten ska hitta en liknelse till de kristna som "storebror" också drev med genom sätta jesus huvud på en elefant. Kanske den eftertänksamme och toleranta mamman/pappan eller nåt.

Anonym sa...

Intressant att skribenten Nina Mähä skuldbelägger Vilks med att sätta "dumstrut" etc på honom.

Sen låter hon religiöst förvridna människor som uppenbarligen överreagerar och som saknar all form av tolerans och självironi framstå som offer, som om reaktionerna varit rimliga.

Hur resonerar man då?

Anonym sa...

Hej Erika,

Västvärldens inställning till vad, mer specifikt?

Att vi inte är mer toleranta mot fundamentalistiska muslimer eller?

Knute sa...

En tysk officer frågade år 1940 Picasso: “Var det Ni som målade Guernica?” Picasso svarade: “Nej, det var Ni...”

Olssons tankar sa...

Bra skrivet!

Anonym sa...

Lars Vilks belyser väl inte någonting annat än sig själv????! Att den muslimska reaktionen är överdriven är inte samma sak som att den är felaktig.