torsdag 16 augusti 2007

Dimridå när Angela Merkel och Anders Fogh åker på øko-tur

Politik på Grönland är alltid spännande. Kombinationen strategisk placering och långt åt helvete bort, gör att allt kan hända där.

Thule-basen som USA hyr av Danmark har i omgångar varit mycket omstrid. Det har den danska monarkins ofta styvmoderliga behandling av Grönland också varit. Mycket lite av detta har nått Sverige.
Evighetsfrågan i Grönland är om man ska försöka bli självständig eller inte. Starkaste argumentet emot har hela tiden varit att man då skulle förlora fastlandets ekonomiska stöd, vilket skulle få ekonomin att braka ihop. Mina (osäkra) källor gör dock gällande att Danmarks stöd till Grönland ganska exakt motsvarar hyreskostnaderna för USA.

Nog om detta. Nu gäller det miljö. Politiken rapporterar om det lilla stormötet på Grönland. Anders Fogh har bjudit dit Angela Merkel.

"I dag fortsætter programmet med helikopterflyvning over indlandsisen. så Angela Merkel ved selvsyn kan konstatere konsekvenserne af de globale klimaforandringer."

Känns som att alarmistlobbyn har varit framgångsrik i landet som belönade Björn Lomborg för hans insatser genom att ge honom Institut for Miljøvurdering. Lomborg är nu tillbaka på universitetet i Aarhus, Fogh och Merkel har fastnat i dimman!
//
Fabrikören

Inga kommentarer: