söndag 12 augusti 2007

Stjärna i kanten till Maria-Pia Boëthius

Det är inte ofta man som liberal ges möjlighet att berömma Maria-Pia Boëthius. Därför tänkte jag passa på nu när chansen ges. Hon har idag en utmärkt krönika i SvD som lyfter fram Ingmar Bergmans nazisympatier.


Hon gör det inte för att svartmåla, det är inte sensationsjournalistik, istället frågar hon sig varför kultureliten har tigit ihjäl denna period i Bergmans liv som mycket väl kan vara en nyckel till att förstå Bergman:

"Dessa tio år i hans unga liv måste ju ha varit helt avgörande för hans fortsatta liv, tänkande och skapande; kanske själva grundbulten."

"Först 1946 insåg han sanningen och höll på att gå under i just skam och skuld."

Är det något Bergmans filmer handlar om, är det väl just skam och skuld. Varför tiger då kultureliten:

"På vems order har hela kultureliten tigit? På ingens naturligtvis, det tillhör den inbyggda självcensuren, den som gör fria tänkare till medlöpare och tråkmånsar."

Ur Maria-Pias intervju med Bergman om nazisympatierna (refererad i SvD):
"”När koncentrationslägrens portar slogs upp ville jag först inte tro mina ögons vittnesbörd. Jag trodde det var propaganda från de allierade. När sanningen gick upp för mig blev chocken ohygglig. På ett brutalt och våldsamt sätt blev jag tagen ur min oskuld. ‘Människan är en avgrund och jag bävar då jag skådar ner i den‘, som Georg Büchner formulerade det i Woyzcek”.

Det sa Ingmar Bergman 1999. Säger inte det mer om Bergmans konstnärskap än alla dessa inställsamma runor?"

Man måste våga se sanningen för att förstå den! Det gjorde Bergman efter kriget och han var stor nog att inse sina fel. Det är absolut inget att skämmas för. Tvärtom!
Det är något kultureliten kan lära mycket av - skam och skuld åt denna självutnämnda elit där majoriteten skulle kunna citara Bergman när (eller snarare om) de med sina egna ögon ser kommunisternas brott mot mänskligheten. Koncentrationslägrens portar har öppnat även i Sovjet och det är inte västlig propaganda!

Tack Maria-Pia, guldstjärna åt dig!
//
Fabrikören

10 kommentarer:

Anonym sa...

Varför har hon själv tigit om detta?Har inte hört ett ord om det från hennes läppar.Hon Är en jäkla opportunist som tar chansen när folk inte kan förklara sej.SKÄMS

Fabrikören sa...

Bilden är lånad från http://www.freewebs.com/wallenberg_fraser/starofdavid.htm
Det trillade bort i inlägget.

Henrik V sa...

Det skulle vara intressant om hon vågade granska och kritisera personer inom kulturen som har stött Sovjet och dyl. Tyvärr verkar det inte vara lika politiskt korrekt...

Fabrikören sa...

Naturligtvis ska Maria-Pia både skämmas och kritiseras för sina vänstersympatier. Men när hon nu för en gångs skull gör något bra, tycker jag man ska våga berömma det.

Anonym sa...

Att inte M.B skäms över sina Stalin sympatier.

Guderian sa...

själklart skall det lyftas fram,, men varför lyfts inte de öriga "kulturarbetarnas" ungdloms politiska synder fram då?

http://liberalgeneral.blogspot.com/2007/08/i-kulturen-r-det-fint-med-vnster.html

oleg.bratwald sa...

Que???

Bloggen lyder: Det är inte ofta man som liberal ges möjlighet att berömma Maria-Pia Boëthius. Därför tänkte jag passa på nu när chansen ges. Hon har idag en utmärkt krönika i SvD som lyfter fram Ingmar Bergmans nazisympatier.


Hur sjukt är inte detta?

Varför skrev M-P B inte samma sak för en månad sedan? Eller för ett år sedan? Eller för fem år sedan?

Hon är en fegis som inte vill stå emotsagd. Dessutom vill hon förmodligen bädda för framtida bokförsäljning.

Jag blir så ledsen på snyltande. Oavsett politisk riktning.

Vänstern är ju, per definition, "ålagd" att jobba för "lika för alla", men jag undrar hur mycket cash som kommer ner i min plånbok i förhållande till vad som lär dimpa ner i M-P B:s plånbok efter detta påhopp (av henne).

M-P lär bli rikare, men inte jag. Och förmodligen inte DU heller.

Är det vänsterpolitik? Att se om sin egen gård? Jag tycker det luktar högerpolitik. Men, vem är jag att döma? Jag hade gjort likadant om jag var i M-P:s situation.

Jag skall göra en liknande "kupp" här och nu:

Visste ni att Olof Palme kallades "Bruna" av sina klasskamrater i grundskolan?

Olof Palme kan själv inte dementera detta, och vem bryr sig?

Endast de som kände Palme i unga år känner till detta.

Resten av mänskligheten kan inte förneka det, eftersom de inte vet.

"Bruna" hade dock inget med politik att göra.


Kontentan av detta? Det är fel att komma med kommentarer som står oemotsagda.

Det finns INGEN som kan säga att O. Palme inte kallades Bruna.


M-P B utnyttjar en av sveriges främsta frontfigurer, för att göra sin egen röst hörd - oemotsagd.

Fabrikören sa...

Oleg: Maria-Pia skrev samma sak för åtta år sedan då intervjun gjordes och publicerades. Dagens artikel handlar om eftermälet och kulturelitens egencensur i nekrologerna om Bergman. Klart MPB vill synas, du hade som du skrivt gjort samma sak själv.

Det kunde göras tydligare, men mellan raderna ger jag också MPB en känga för hennes vänsterswürmande!

Guderian(intressant alias, skulle gärna vilja höra dina tankar när du valde det): Självklart ska andras synder lyftas fram också. Så sent som igår lyfte vi exempelvis fram SSU´arrnas senase dumheter.

oleg.bratwald sa...

Fabrikören!

Du skriver: Maria-Pia skrev samma sak för åtta år sedan då intervjun gjordes och publicerades.


Okej. Det missade jag.
Men varför skriver en skribent samma sak två gånger ?

Fabrikören sa...

Hon gjorde och publicerade intervjun då. Artikeln nu handlar inte så mycket om att Bergman hade nazistsympatier, utan varför detta tigs ihjäl nu efter hans död, när han övriga liv vänds ut och in i all media. Vaför denna självcensur från kultursverige? Denna period i Bergmans liv betyder förmodligen väldigt mycket om man ska förstå hans filmer och böcker. Skammen och skulden han kände över att ha varit så blind i förhållande till nazismen går ju igen i mycket.

MPB är som jag nämnt tidigare ingen av mina favoriter och hon har en hel del hon borde skämmas över, men jag håller fast vid att denna artikel inte är något hon behöver skämmas för, tvärtom.