måndag 13 augusti 2007

Varför är det så liten konkurrens i tvätteribranschen?

Saxat från GP: "30 kommuner i Västsverige låter Alingsås tvätteri ta hand om sin tvätt."

Tvätteriet är offentligt ägt och merparten av kommunerna har direktupphandlat sina tvättjänster. Många har kontrakt som sträcker sig över en halv evighet. Några få har försökt upphandla tjänsten och inte fått in anbud eller fått väldigt få anbud.

Frågan som ställs i slutet på artikeln är: "Varför är det så liten konkurrens i tvätteribranschen?"
"Det är svårt att etablera ett nytt tvätteri ... ", säger chefen för tvätteriet.

Tacka fan för det när 30 kommuner i västsverige väljer att direktupphandla från offentligt ägda företag, istället för att göra en offentlig upphandling som de privata också kan bjuda på.

Dock en liten heder åt tvätteriet. De har slutat lämna anbud på kommuners upphandlingar, eftersom kommunallagen tydligt förbjuder dem att göra det. Men varför har de börjat?
Vad hjälper deras nya praxis, när de flesta avtalen ändå inte föregås av offentlig upphandling.

Skam åt alla kommuner som fortfarande inte har förstått att Lagen om offentlig upphandling är en lag och inte en rekommendation man bara kan strunta i när man inte tycker att det passar en.

Jag har i mitt yrke allt för ofta stött på liknande förhållanden. I ett fall direktupphandlade Ydre kommun sin avfallshantering. De blev dömda i länsrätten för detta. Efter domen har en del kommunpolitiker i Ydre hjärta att gå ut i media och deklarera att de inte tänker följa domen, eftersom lagen inte är anpassad till verkligheten!
Sedan när är det upp till kommunpolitiker att bedömma vilka lagar som bör följas och inte följas? Hört talas om den tredelade makten?

Jag blev så upprörd att jag JO-anmälde! Kommunen granskas nu av JO.
//
Fabrikören

5 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Borde ni inte kalla er Lilla Torg-populisterna i stället?

Lilla Torg är ju också ett prima exempel på hur man höjer priserna genom att gå samman och inte konkurrera.
Varför är det på ett ungefär lika dyrt att ta en öl oavsett vilken servering man sätter sig vid på Lilla Torg. Varför vågar ingen konkurrera med sänkta priser där?

Fabrikören sa...

Vad kan jag säga, världen är helt enkelt inte redo för Möllan Liberalerna.

Sen är det faktiskt inte lika dyrt på alla ställen runt Lilla torg. En del ställen är ännu dyrare.

Om krögarföreningen samarbetar för tätt samman och avtalar priser, kallas det kartellbildning och det kan straffa sig, nu senast för asfaltkartellen (KKV).

Vari ligger populismen?

Casparus Due sa...

På Cornelias Restaurang på Lilla torg får man en god kroatisk öl (50 cl) för 35 kronor. Helt OK pris. Dessutom har de den goda smaken att spela reggae rätt så ofta. Go deh!

Jah Hollis sa...

Cornelias måste vara undantaget som bekräftar regeln. Och egentligen ligger den väl inte på Lilla Torg. Vad jag förstått stänger den dessutom tidigare än haken på Lilla Torg. Fast det där med reggaen låter ju bra. Jah mon!

Jag tror det (kanske underförstått) finns överenskommelser om priserna på Lilla Torg. Det gäller ju att krama ur folk så mycket man kan under den säsong som står till buds, ett intresse samtliga krögare där verkar dela.

Populismen ligger i att ni ofta låter som medlemmar i ett missnöjesparti.

Och vad har Möllan med saken att göra?

Fabrikören sa...

Missnöjda är vi ofta. Men det gör oss knappast till populister. Den dagen vi blir populister, en dagen vill folket (och media) ha ett ökat individuellt självstyre. Den dagen börjar jag blogga om något helt annat.

Möllan kom in eftersom jag (mellan raderna och kanske helt felaktigt?) har läst att du klart föredrar Möllan framför Lilla Torg. Ett uppenbarigen misslyckat försök att vara lite rolig!

Möllan står mig nära på flera olika sätt och vi skulle lika gärna kunna kalla oss Möllan Liberalerna. Men tyvärr är det så idag att väldigt många hade upplevt namnet i sig som en provokation och jag vill inte provocera för provokationens skull. Då föredrar vi att anspela på Centerns liberala nydanare från Stureplan, utan vidare jämförelse. De vill ta Centern till storstan, vi vill ta liberalismen till arbetarstan.