tisdag 14 augusti 2007

Insiktsfullt om Bush i Politrixen.dk

Danmark är kanske inte en av USA´s viktigaste allierade, men väl en av de närmaste. Det vore därför välkommet om Anders Fogh och övriga regeringsmedlemmar tydligare kritiserade de rättsövergrepp som allt för länge har pågått i anti-terrorns namn under Bush´s styre. Politikens ledarblog har ett insiktsfullt inlägg som slår huvudet på många spikar:

(Bild från SvT)
Grundlaget skrider
Hvordan skal man beskrive en stat, der arresterer og tilbageholder mennesker uden at stille dem for en domstol – og gør det uden respekt for andre landes grænser?
Hvordan skal man beskrive en stat, der bruger hemmelige fængsler, så ingen kan følge med i, hvor og hvor længe dens fanger befinder sig i et retsløst rum?
Hvordan skal man beskrive en stat, der torturerer sine fanger – ikke ved en fejltagelse, og fordi enkeltpersoner overskrider deres beføjelser, men som en formuleret politik, godkendt på højeste sted?

Ja, det er svært at finde et dækkende ord.
Men der er i hvert fald tale om en stat, hvori retsstatens mest basale principper og retssikkerhedens mest centrale garantier er i skred.
Når den pågældende stat samtidig er verdens mest magtfulde demokrati og vores egen vigtigste allierede, er det svært at overdrive alvoren i, hvad det er, vi oplever

---
UNDSKYLDNINGEN FOR uhyrlighederne er krigen mod terrorismen. Men USA har udkæmpet to verdenskrige og en lang række konflikter, der har kostet langt mere blod, sved og tårer end den aktuelle terrorisme, uden så markante svigt.
Det er derfor svært at se, at terrorens barbari kan begrunde, at vi selv bliver barbarer ...

Fordi det også er i USA, at disse ting bliver afsløret, dokumenteret og diskuteret, fordi både domstole, medier og offentlighed er begyndt at stritte imod, og fordi retsløsheden endnu ikke har bredt sig til hele samfundet, betragter vi stadig USA som et stort og levende demokrati.

Præsident Bushs upopularitet tænder et håb om, at tortur og retsløshed ikke varigt vil være en del af supermagtens praksis ... "
//
Fabrikören

Inga kommentarer: