tisdag 18 december 2007

En bra intervju med konstnären Lars Vilks

Tidningen kulturen har gjort en bra intervju med Lars Vilks, där konstnären summerar ett halvår med konstprojektet muhammed som rondellhund. Det är trevligt att notera den sansade samtalstonen.

"Hur borde en bra konstnärlig provokation se ut i vår tid? En bra provokatör är ju inte den som retar upp störst antal människor, utan den som får folk att tänka.

- Skillnaden mellan en provokation i vår tid och tidigare är att det inte går att provocera med konstens form. Ett konstverk kan se ut hur som helst och det är långtgående accepterat. Därför blir det innehållet som kan skapa kontroverser. Och med det kommer konsten att dela frontlinje med det övriga samhället: känsliga ämnen. Men eftersom biennalerna är den styrande funktionen i konstvärlden är det svårt att åstadkomma något. Biennalerna är organiserade efter konstens agenda som i stor utsträckning är politiskt korrekt. Några alternativscener finns egentligen inte. Konstnärer som är intressanta blir omedelbart upplockade av alerta curatorer och hamnar på biennalerna.

Biennalerna är politiskt korrekta, säger du. Kan du ge några exempel på intressant, förbisedd konst som inte är politiskt korrekt?

- Rondellhundar med profetens huvud är ett utmärkt exempel. För övrigt kan man säga att de flesta marginella samhällsgrupper inte skall kritiseras om de inte har en stark högervridning."
//
Casparus Due

Inga kommentarer: