måndag 17 december 2007

Slut för Red Light District?

Man kan tycka mycket om prostitution - om det ska legaliseras, kriminaliseras osv. Oberoende åsikt är det en upplevelse att se det på plats. Utbudet av kroppar i skyltfönstren får den mest härdade marknadsliberal att ifrågasätta sina principer. Jag har själv varit där och tittat, utan att efterfrågan några tjänster (förutom på sin höjd lite röka). Andra gången jag var där hade jag med mig en kollega som är född i Iran. Han är extremt sekulariserad och integrerad och uppfostrat två praktexempel till söner. Men hans min när han såg kvinnorna stå och åma sig glömmer jag aldrig. Jag riktigt såg hur fullständigt overkligt ögonblicket var när han insåg att Red Light District var mer än en saga.

Nu verkar områdets tid vara över, precis som för Christiania. De två främsta exemplen på progressiv extrem-anarcho-vänster-liberal-borgerlig-nihilistisk-70-talspolitik. Jag har haft nöjet att besöka båda områdena flera gånger. Nu har moralismen och globaliseringen ställt sakerna på sin spets. Haschmarknader och kroppar till salu i skyltfönster är inget som majoriteten längre accepterar. Om jag är för eller mot den utvecklingen mot ett mer enhetligt moralistiskt och tråkigt samhälle är svårt att ta ställning till. Jag tror sällan att förbud är lösningen, men det går inte att bortse från att människohandel är ett stort och allvarligt problem.
/
Casparus Due

2 kommentarer:

Fabrikören sa...

Problemet med Christiania, Red Light District och andra liknande områden där droger och prostitution breder ut sig är som vanligt politiskt. Hade politikerna bara kunnat bestämma sig för om sexhandel och droghandel skulle vara tillåtet och i så fall i vilka former, hade staten kunnat göra det det gör bäst - kontrollera. Jag ser gärna laglig sexhandel med bolagsregistrering, momsinbetalning och hela köret. Då kommer det fram i ljuset och trollen i branschen blir lättare att jaga bort.

LibeRatio sa...

Instämmer! Ska staten blanda sig i ska det vara genom tillsyn och inte genom moralism. Sjukpenninggrundande prostitution är en mycket god idé. Varför ska en grupp människor undantas från samhällets skydd? Fast jag kan tänka mig att det blir en del skämt om LAS-principen "först in, sist ut". *s*

Jag har bevittnat RLD tillsammans med två amerikanska turister. Rätt intressant upplevelse. De berättade att hade deras församlingspräst varit där hade han blivit fullständigt chockad och mycket upprörd. När vi en stund senare passerade förbi en "coffee shop" frågade jag om han blivit upprörd över det också. "Nejdå," svarade de, "det händer att han själv röker på ibland."

Inte helt olik den dubbelmoral som blivit statsbärande i Sverige. Du får gärna supa och spela bort dina pengar, men bara om staten tjänar på det...