lördag 1 december 2007

Chávez förvandlar Venezuela till Zimbabwe

Imorgon är det folkomröstning i Venezuela. Folkomröstningen gäller 69 ändringar i grundlagens 350 artiklar; de ska ge Venezuela en socialistisk ekonomi, skapa nya former av kollektivt ägande och se till att Chávez kan ställa upp till omval 2012 och ännu längre fram. Ändringarna skulle också ge Chávez full kontroll över centralbanken och dess stora valutareserv.

Den socialistiska revolutionen är på väg att förvandla landet till en traditionell diktaturstat med ledarskapskult, statlig kontroll av hela civilsamhället och förstörd ekonomi. Det är bara oljepengarna som håller landet från en fullskalig katastrof. Till och med en vänstersympatisör som Magnus Linton noterar i DN att Venezuela håller på att gå under som fritt samhälle.


"Ingen besökare i Venezuela
kan längre tvivla på att det här samhället är i fullständig och kanske oåter­kallelig förändring; inflation galopperar, klientelism sprids, svarta marknader expanderar och som den globala antiamerikanismens nye ledare bröstar sig Chávez militärt med allt fler länder - samtidigt som majoriteten, det vill säga de fattiga, är enig om att det här är förste presidenten nånsin som tar dem på allvar. Ser dem. Så vad är det som händer?"

Allt fler länder och ledare går Venezuelas väg med en total politisering av samhället. Linton skriver:

"… genom löften om nya liv till fattiga vinns demokratiska val, därpå lanseras en ny konstitution i sken av att ge förtryckta makt, men vars egentliga syfte är att lösa upp republikens heliga princip om maktdelning, och sedan, med den nya och förment "deltagande" grundlagen som bas, suger autokraten åt sig kontrollen över institution efter institution. Militär, universitet, medier, fack, domstolar, riksbank, polis, kultur, partier - allt läggs i hans hårda näve."

Om det inte varit så fruktansvärt för befolkningen hade jag gärna sett att experimentet fått fortsätta. Bara för att se reaktionerna hos vänsterns medlöpare när ännu ett socialistiskt experiment leder till död och elände.
//
Casparus Due

4 kommentarer:

Francisco d'Anconia sa...

Visst är det underbart? Viva la revolucion!

Fabrikören sa...

Vänsterns reaktion är ganska förutsägbar:
blunda, blunda, blunda - sen när det går riktigt åt helvete - det är ju ingen riktig socialism! Hade man bara ...

LibeRatio sa...

Eller så liberaliserar Chavez en liten del av ekonomin när allt redan har gått åt h-vete och plötsligt får nyliberalismen skulden för allt. Kan man hävda att Kina och Ryssland är nyliberala länder är allt möjligt.

Hari sa...

Liten hick-up fick han dock när han förlorade folkomröstningen, inte för att det kommer att stoppa hans strävan efter att skapa sitt socialistiska helvete, men ändå....