onsdag 5 september 2007

Bosse Ringholm bakom det dåliga skatteavtalet med Danmark

Skånska Dagbladets ledare skriver idag om det skatteavtal mellan Danmark och Sverige som kostar de Skånska invånarna miljarder kronor.

Skånska Dagbladet uppmärksammar läsaren på att det är Bosse Ringholm (s) som skrivit på det usla avtalet. Ledaren påminner oss också om en tid, före 1997, där alla skatter betalades till den sidan personerna bodde, inte där de jobbade. Det ledde till att Sverige hade stor fördel och därför ville danskarna ha en förhandling om hur skatterna skulle fördelas. Mellan 1997 och 2007 har alltså reglerna skrivits om från att först starkt gynnat Skåne och Sverige till att nu starkt gynna Danmark. Att en svensk regering hanterat frågan så klumpigt måste bero på bristande förståelse för situationen i Skåne plus en stor portion dumhet.

"Förra året tjänade pendlare från Sverige närmare 3,3 miljarder. För detta fick Sverige 275 miljoner. Pendlare till Sverige tjänade knappt 400 miljoner och Danmark fick 80 miljoner. Sveriges netto blev således 195 miljoner. Vid en kompensationsgrad på 32 procent och utan "politiska" undantag, något Skatteverket föreslagit i en promemoria, skulle Sverige fått mer än fyra gånger så mycket, 933 miljoner netto. Ökar pendlingen i den grad som Øresundsinstitutet förutspår kommer skillnaden redan om fyra år att ha stigit till över två miljarder. Det är obegripligt att Bosse Ringholm (s) kunde sluta ett sådant avtal."
//
Casparus Due

Inga kommentarer: