måndag 3 september 2007

Religion och respekt

Min favorit bland levande filosofer, Simon Blackburn, har skrivit kloka ord om religion och respekt som kan vara värda att lyfta fram i en tid då konservativa muslimer världen över bränner svenska flaggor för att vi ska respektera deras religion.

Blackburn blev en gång hembjuden på middag hos en judisk kollega. Middagen visade sig innehålla olika handlingar av religiös karraktär. Ateist som han är avböjde Blackburn att delta eftersom han inte delade kollegans tro. Kollegan sade då att Blackburns deltagande i handlingarna inte behövde betyda att han delade tron, det betydde bara att han respekterade kollegans tro. Blackburn avböjde, eftersom han inte respekterade kollegans tro!
Kollegan hade han stor respekt för och han respekterade kollegans rätt att tro, men inte kollegans tro som han fann irrationell. Stämningen blev av någon märklig anledning ganska tryckt efter det.

Samtidigt frågar sig Blackburn varför han borde respektera ett trossystem han inte delar. Han förväntas inte respektera folk som tror på att jorden är platt eller respektera de som trodde att Hale-Bopp kometen var "a recycling facility" för döda Kalifornier. Varför ska man då respektera andra tokerier bara för att många tror på dem?

Det är stor skillnad på att å ena sidan respektera folk och folks rätt att tro och å andra sidan respektera folks tro. Kan det vara så svårt att förstå?
//
Fabrikören

Ps Jag skulle gärna vilja citera några av godbitarna från texten, men ombeds via hemsidan att inte göra det utan tillstånd. Det verkar samtidigt dumt att lägga tid på att be om tillstånd när man kan läsa hela texten fritt här.

Inga kommentarer: