tisdag 4 september 2007

Danmark lurar Skåne på miljarder

Sydsvenskan skriver idag om hur Sverige förlorar miljarder på att Danmark har fördelaktiga avtal för öresundspendlarna.

Enligt en utredning från Öresundsinstitutet förlorar Sveriges kommuner och landsting i år mer än en halv miljard kronor på att Danmark är tuffare än Sverige när skattekompensationen för sundspendlarna räknas ut. Fram till 2011 väntas förlusten öka till 1,2 miljarder kronor.

Enligt Öresundsinstitutets beräkningar för 2007 kommer Danmark betala 383 miljoner kronor till Sverige medan Sverige betalar 92 miljoner till Danmark vilket ger en nettobetalning på 291 miljoner kronor till svensk fördel. Men skillnaden borde vara mycket större eftersom ungefär nio av tio pendlare bor i Sverige och jobbar i Danmark. Malmös förlust är 91 miljoner kronor räknat på om 20000 invånare pendlar till jobb i Danmark.

Danmark lurar alltså den fattiga kusinen på andra sidan sundet på åtskilliga miljoner. Rika Danmark borde kunna göra rätt för sig.
//
Casparus Due

2 kommentarer:

Fabrikören sa...

Lurar och lurar. Är det inte så att överheten i Stockholm har förhandlar å den fattige kusinens vägnar och skrivit under avtalet? "Det korkade storebroren har gett bort Skånes pengar" är väl en mer korrekt rubrik.

Hari sa...

Problemet är dubbelt. Inte bara skriver storebror ett korkat avtal, han smetar dessutom ut de smulor Sverige får av det över landet. Kärnan i problemet är givetvis att man i Stockholm inte har en susning om vad som händer kring Öresund.