onsdag 5 september 2007

Falsk valfrihet

Nu införs vårdnadsbidraget...jippi! Nu får svenskarna nya varianter på temat "lev på skattemedel" eller om man så vill "lev på andras arbete". Huvudargumentet för denna reform är att valfriheten ökar, och visst är det så. Problemet är bara att den nyvunna valfriheten uppstår inom ramen för existerande skattetryck och inom välfärds(s)ystemet. Hade valfriheten handlat om att man kan välja att själv prioritera med egna pengar, ja då hade saken kommit i ett annat läge.

Bättre hade varit att göra det möjligt för fler att få en riktig valfrihet, utifrån eget arbete och utanför de kollektiva lösningarna...t.ex genom att sänka skatten på arbete ytterligare.

/Hari

1 kommentar:

LibeRatio sa...

Instämmer! Förslaget handlar bara om att flytta om pengar inom det befintliga systemet. Det är beklämmande att ingen av de borgerliga partiledarna någonsin talar om skattesänkningar för att öka valfriheten. De få gånger de använder ordet skattesänkning sker det alltid med tillägget "och för att finansiera skattesänkningen kommer vi att höja avgift/skatt XX". Värdet i ökad valfrihet är kanske svårt att översätta till kronor och ören, men funnes det någon gnutta liberalt tänkande inom Alliansen hade de ändå försvarat ökad valfrihet genom självbestämmande.