tisdag 10 juli 2007

I väntan på Möllerkommissionen

På senare år har det blivit populärt att tillsätta politiska kommissioner. Oftast faller de i glömska efter en tid eller kommer fram till något utan värde. Några lysande undantag finns dock. Kommissionen som tillsattes efter flodvågskatastrofen gjorde ett mycket gediget arbete. Tyvärr har de verkliga politiska konsekvenserna uteblivit. I de allra flesta fallen misstänker jag att tillsättandet av en kommission bara är ett sätt att undvika politiskt ansvarstagande.

Föreslår de nya socialmoderaterna kraftiga skattesänkningar lär de få alla svekdebatters moder på halsen. Men det är ingen hemlighet att det svenska skattetrycket är bland världens högsta. Något måste göras!

Tips: Tillsätt en kommission och döp den efter förre Malmöpolitikern Gustav Möller (s). Till skillnad från sina samtida socialdemokratiska kollegor var han en pragmatiskt lagt politiker. Undrar hur Sverige sett ut om han efterträtt Per Albin Hansson istället för Tage Erlander.

Det kanske mest kända citat Möller lämnade efter sig var: "Varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga". Det räcker egentligen med den devisen för att beskriva kommissionens uppdrag. Det är en väldigt stor del av skattekronorna som inte används effektivt och det är framförallt svenska låg- och medelinkomsttagare som får stå för notan. Stöld ska inte få löna sig!

//LibeRatio

3 kommentarer:

Anonym sa...

Just den meningen är min favoritdevis. Den borde sitta som en guldbroderad tavla på varje vägg i varje politiker- och tjänstemannarum, överallt där våra skattepengar brukas.
Men jag hade för mig att det var Wigfors som sa det.
I USA svär man trohet mot flaggan, vi borde ha nån liknande ceremoni där ovanstående folk svär att bruka pengarna, som egentligen är våra liv - vår tid, på bästa sätt.
Nu verkar attityden vara den motsatta – det är ingens pengar och därför rinner de bort som sand.
Man borde egentligen slå på trumman för ”skattefri-dagen” som infaller nån gång i september. Folk är inte medvetna om att först då arbetar vi åt oss själva.
Det är ytterligare en sak som tydligt visar att skatt främst handlar om att överlåta makt från individen till politikerna är att 80 % av skatten går tillbaka till den som betalat den. Bara 20 % omfördelas.
Ulla Marianne

Anonym sa...

En sektor som skulle behöva ökad självförsörjning när det gäller ekonomiska medel är kultursektorn. Hoppas och tror att bl a kulturministern ska öka egenförsörjningen inom kulturen. Kultur behövs verkligen men den behöver inte enbart finansieras genom skattepengar som en del tycks tro...

Henrik, kulturälskande liberal i Väst

LibeRatio sa...

Mycket god idé Ulla Marianne! =) Alla folkvalda borde svära en högtidlig ed inför sina väljare att de ska behandla varje skattekrona med omsorg. Eller kanske ännu hellre, ett juridiskt bindande avtal att alltid använda skattepengarna på effektivast möjliga sätt.

Jag tycker också det är fullständig idioti att 80% av människors inkomster måste passera ett statligt filter, med allt vad det innebär i form av politisk styrning, innan delar av det kan komma tillbaka till skattebetalaren.