lördag 15 september 2007

Muslim, islamist, terrorist

Islams insteg i Europa de senaste 40 åren har onekligen påverkat oss alla, från vardagslivet till storpolitiken.

På min asfalterade innergård mellan Triangel och Möllevångstorget i Malmö spelar pojkarna fotboll medan flickorna sitter sidan om och tittar. Flickorna är uppskattningsvis 7-13 år – alla med färggranna slöjor. Slöjorna gör mig sorgsen. För mig representerar de underkastelse, ett avståndstagande från värderingar som frihet och jämställdhet.

Muslimers integration skiljer sig betydligt från andra invandringsgrupper. Då menar jag inte religiösa uttryck som extremism eller terrorism utan genomsnittsinvandraren.

En ny undersökning från Storbritannien visar att muslimska invandrare och deras barn till skillnad från andra invandringsgrupper inte "kulturellt" integrerar sig. Artikeln ”Are muslim immigrants different in terms of cultural integration?” utgår från en stor enkätundersökning riktad till minoritetsgrupper. Enkäterna mäter graden av religiös identitet och personers kulturella anpassning. Undersökningen visar bland annat:

  1. Muslimer har mycket starkare religiös identitet än andra invandrargrupper. Det är dubbelt så vanligt att vara starkt religiös i den muslimska gruppen. Betydligt fler muslimer pratar hemspråk i hemmet och arrangerade äktenskap är dubbelt så vanliga.
  2. Muslimer har i allmänhet kortare utbildning och lägre inkomst, men även kontrollerat för sådana faktorer kvarstår skillnaderna mellan invandringsgrupperna.
  3. Muslimers värderingar anpassar sig inte över tid – vilket andra gruppers värderingar gör. Det är faktiskt så att muslimers religiösa identitet ökar i intensitet över tid. Även barn till invandrare uppvisar en stark, och inte sjunkande, religiös identitet.
  4. Det finns inget samband mellan social exkludering och religiositet. Muslimer med högre utbildning som bor i fina bostadsområden uttrycker, tvärtom, en starkare religiös identitet och mer ”konservativa” kulturella värderingar.

Det finns alltså ingen anledning att tro att värderingsskillnaderna mellan muslimer och övriga svenskar kommer att avta med tiden. Muslimer verkar mycket motståndskraftiga för mer liberala värderingar i det omgivande samhället. En framgångsrik socioekonomisk integration påverkar inte det faktum.

Den muslimska närvaron föder också en liten militant grupp extremister som ligger bakom terrordåd som i London och Madrid. Det är en global kamp, förd av grupper som tar de mest våldsamma och bakåtsträvande delarna ur en redan föråldrad ökenreligion. Just idag är Sverige i centrum för kulturkampen genom att irakiska brottslingar annonserat skottpengar på Lars Vilks och Ulf Johansson. Till och med den om Lars Vilks så tysta ledarredaktionen på DN är upprörd. Som så ofta bidrar Gudmundson med den bästa analysen. Lars Vilks själv tar uppståndelsen med ett värdigt lugn:

- Jag förlitar mig helt på Säpo och svenska polisen. Och att svenska myndigheter backar upp oss och våra fri- och rättigheter.

- Vad jag nu hoppas på är att få stöd från alla de många moderata muslimer som måste säga ifrån.

Om dem som hotat:

- De är inte trevliga. Jag tror inte man ska ha något kulturutbyte med dem.

Om projektet:

- Det är ett bra konstprojekt. Det ger en bild av världen och mötet mellan olika kulturer. Vissa saker går inte att jämka ihop. Det måste man vara klar över.

Det är ivarjefall skönt att alla större muslimska svenska organisationer tar starkt avstånd från uppmaningarna till mord.

Islam är runtomkring oss. Den gör sig påmind genom barnen som leker på gården när jag solar på balkongen. Dess anhängare har synpunkter på saker och ting som jag trodde var avgjorda sedan länge som jämställdhet och yttrandefrihet. Nu riktas uppmaning till mord mot enskilda i religionens namn. Min högsta önskan är att de 10 000-tals irakier som årligen söker ett nytt och bättre liv i Sverige lämnar ökenreligionen bakom sig när de passerar gränsen.
//
Casparus Due

8 kommentarer:

Fabrikören sa...

Du får nog korra länkarna lite!

Casparus Due sa...

Datorn hänger inte riktigt med idag. Nu är alla länkar fixade hoppas jag.

Anonym sa...

Ta gärna reda på riktig fakta. 40 år tex är alldeles fel. Och skriver man nedlåtande saker om miljontals människor borde man stå för dom genom att åtminstone skriva under med sitt eget namn.

Casparus Due sa...

Berätta om faktafelen, tack. 40 eller 30 eller 50 år spelar ingen roll för argumentationen. Och snälla, vad är nedlåtande i texten förutom vanlig religionskritik.

Anonym sa...

den där jävla sk konstnären ska ha jävligt mycket stryk. jag kan gärna chippa in en tusing.
sann protestant

Ulf Pettersson sa...

Intressant och välskrivet inlägg. Länken till IZA-studien tackar jag särskilt mycket för - oerhört belysande, men också deprimerande resultat.

Studien visar att även på så lång sikt som 80-90 år sker nästan ingen integration (men de mått de har i studien) när det gäller muslimska grupper.

Undersökningen ger därmed stöd åt historiker som Lars Hedegaard, som länge har varnat för samma sak, men som få tagit på allvar och som nästan inte alls uppmärksammats i Sverige.

Sverige står inför en enorm utmaning i att lyckas hålla ihop vårt samhälle i samband med den immigration på kanske 80-100 000 personer per år som vi har nu, varav de allra flesta från muslimska länder.

Anonym sa...

Villken idiot casparus du är.PEACE IN SWEDEN

ljuset sa...

Är detta inte brott se med dina ögon

www.youtube.com/watch?v=F3qOb-V9Ywc

watch

Se på bebisen hur dem gjort hål i hennes lilla mage

Median vill inte visa detta för er

Jag skriker hjälp hjälp alla människor i världen

Skrik du också om hjälp

Jag kan inte göra något mer än att skrika om hjälp

Jag gråter och skriker Hjälp