tisdag 11 september 2007

Patriarken Kurdo Baksi har passerat bäst före datum

Kurdo Baksi har fått utrymme i DN att vräka ur sig samma gamla vanliga oförskämda och okunniga anklagelser mot Nyamko Sabuni (fp). Precis som Masoud Kamali står han inte ut med starka och intelligenta kvinnor - särskilt inte om de har muslimsk bakgrund. Lasse Granestrand, reporter på DN Söndag, skriver angående Baksis bottennapp:

"
Dags för demonisering. Igen och igen. En rituell dans i stället för verklig debatt.

Måltavla denna gång: Nyamko Sabuni, integrationsminister. Vid datorn debattören Kurdo Baksi i en artikel i söndagens DN Kultur.

En svart kvinna kan förstås inte ha fått sitt jobb på grund av kompetens eller övertygelse, nej, nej. Det måste handla om karriärism och att hon viljelöst låter sig utnyttjas som ett alibi.

Jag har sett det förut. Ingen argumentation. Blinkningar till kultursidesläsaren, vissa signalord som "språktest" ska räcka för att väcka harm."


Herr Baksi skriver att Sabuni är integrationspolitikens fiende tillsammans med Reinfeldt och Leijonborg. Sanningen är att integrationspolitiken ligger fast. Alliansen har, till min stora förtvivlan, knappast förändrat någonting av den integrationspolitik som socialdemokraterna lade fram 1997. Luciano Astudillo (s) som är socialdemokraternas integrationspolitiska talesman påpekar ständigt i debatten att alliansen bara fortsätter samma gamla vanliga integrationspolitik. Och Nyamko Sabuni svarar att visst är det så, men vi genomför samma politik bättre!

Sedan är det inte hela sanningen. För viktiga reformer har skett inom skatte- och arbetsmarknadspolitiken med syfte att minska trösklarna in på arbetsmarknaden. Men jobb bryr sig inte Baksi om. Istället anklagar han Sabuni för att hon inte tar på slöja och går i moskén som Mona Muslim, förlåt Sahlin. Eller att Sabuni ställer sig tvekande till religiösa friskolor och att små flickor tvingas bära slöjor. Dessutom anklagas Integrationsministern för att hon tar hedersvåld och könsstympning på allvar.

Knappast någon av Baksis anklagelser går att ta på allvar. Han är helt enkelt för dåligt påläst. Till exempel kritiserar han regeringens ambitioner när det gäller diskriminering, samtidigt som arbetet med en samlad lagstiftning håller på att tas fram. Han försöker få det minskade bidraget till Center Mot Rasism att vara något dåligt.

Men värst är att Nyamko Sabuni, som andra icke-socialister med intresse för integrationsfrågor, anklagas för att gå andras ärenden. Nyamko Sabuni är, enligt Baksi, en nyttig idiot, en Onkel Tom, en rasförrädare, en kokosnöt.

Kurdo Baksi, du är en patriark, en dinosaurie. Jag tycker synd om dig. Du tror så lite om kvinnor med muslimsk bakgrund att du inte ens kan föreställa dig att de har en egen vilja - en egen agens. Särskilt inte om de inte, som din syster, springer socialismens ärenden. Kurdo Baksi. Du har passerat bäst före datum. Din kvinnosyn är föråldrad, liksom din kunskap om integrationspolitik.
//
Casparus Due

Inga kommentarer: