onsdag 22 augusti 2007

Platt skatt i Tjeckien och snart i Bulgarien

Det tjeckiska underhuset har beslutat om att införa platt skatt. Alla privatpersoner betalar från och med 2008 15 procent i inkomstskatt. Företagsskatten minskar från 24 till 21 procent år 2008 och 19 procent 2009. Skatteintäkterna spås minska med 1,7 miljarder Euro.

Bulgarien håller på att införa platt skatt och andra länder i Östra Europa har eller kommer att göra detsamma. Bulgarien tänker införa en rekordlåg platt skatt på 10 procent. Andra länder som infört platt skatt är Littauen, Estland, Lettland, Ryssland, Ukraina, Slovakien, Georgien och Rumänien.

Platt skatt ger ett enkelt och överskådligt skattesystem. Men för länderna i Östeuropa handlar den platta skatten framförallt om att sänka skattetrycket och öka den ekonomiska effektiviteten och friheten. En liknande reform i Sverige hade varit välkommen men är svår i dagens politiska klimat. Populistiska skatterefomer som fastighetsskatten och riktade skattesänkningar för lågavlönade verkar gå före mer rationella och effektiva skattesänkningar i alliansens Sverige.
//
Casparus Due

Inga kommentarer: