tisdag 21 augusti 2007

Fair trade halleluja

Har ni märkt hur envetet klimat/fair trade-budskapen tränger längre och längre in i enskilda människors liv? Exempel: Gröna bilister skriver "rapporter" om vilka taxibolag, hyrbilsföretag, kommuner, riksdagsleamöter som kör miljöklassade bilar. Häromdagen rapporterades att man även granskat fritidspolitiker i kommunerna med, för dem, dåligt resultat. Personerna som "avslöjas" med att köra icke miljöklassade bilar hängs ut som planetens värsta fiender.

Vad är poängen kan man undra?

Jag tror inte det finns någon poäng annan än den som gällt alla moralistiska rörelser i världshistorien; att visa makt och inflytande genom att märka ut de som inte beter sig "rätt" (d.v.s det som rörelsen vill). Gröna bilister är säkert inte värst, men symptomatiskt är att ringarna på vattnet sprider sig och innefattar allt fler, till synes, sansade opinionsbildare. Minns DN som kallade trängselskatten för "marknadsekonomi".

Kampen för miljön och för s.k fair trade uppvisar alltmer religiösa inslag. Det finns, enligt de troende, EN sanning manifesterad i varumärkningar och "kritiska" granskningar. De som väljer att tänka själv blir automatiskt motståndare till planetens räddning eller till att lyfta människor ur misär. Malmö - Fair Trade City....halleluja!

"Vi får inte tänka. Vi måste tro. Tro, Katie, även om
ditt huvud protesterar. Tänk inte. Tro." (Ellsworth Toohey)

//Hari

4 kommentarer:

Fabrikören sa...

Bakom detta står Mattias Goldman, en miljölobbyist med många hattar och förflutet i mp:

http://stage3.sr.se/cgi-bin/orebro/nyheter/arkiv.asp?ProgramID=221&Max=2007-06-19&Min=2001-10-10&PeriodStart=2007-06-04&Period=2&Artikel=1411021

http://www.westander.se/

Tycka vad man vill, men framgång som lobbyist, det har han.

Fabrikören sa...

Välkommen in i leken Hari!

LibeRatio sa...

Instämmer i välkomnandet! :)

Hari sa...

Tackar för det...

Ja, Goldman och gänget är för tillfället framgångsrika profeter :-)