söndag 15 juli 2007

Sverige kan inte diskutera integration

Debatten om integration i Sverige är absurd. Små initiativ om politiska förändringar av integrationspolitiken, nu senast Folkpartiet, möts av upprörda artiklar i ledande dagstidningar. Eftersom ingen politiker vill bli anklagad för att tycka fel sker det heller inga större förändringar av politiken till Sveriges och alla invandrares stora förlust.

Dagens Nyheter anklagar som vanligt Folkpartiet för att "fiska i grumligt vatten". Texten är full med rena faktafel: "Genèvekonventionen, som ju Sverige skrivit under, ger flyktingar rätt till samma förmåner som det egna landets medborgare. Är socialbidrag en rättighet för infödda så är det en rättighet också för dem som beviljats flyktingstatus." Det är helt fel. Något sådant regleras inte i Genévekonventionen. I så fall skulle 99 procent av väldens länder bryta mot konventionen. Det är sant att Sverige hittills gett nya invandrare i stort sett samma rättigheter som medborgare, men det är vi ensamma om. EU rekommenderar till exempel sina medlemsländer att successivt ge invandrare mer rättigheter efter att ha bott en tid i landet.

Det är hög tid att tänka nytt. Tyskland kommer snart att rösta igenom ett stort integrationsprogram på 400 punkter och 60 miljarder. Där kanske finns något att hämta?
//
Casparus Due

Inga kommentarer: