fredag 20 juli 2007

Heja Birgitta!

Birgitta Ohlsson är inte den mest populära folkpartisten bland oss som gillar klassisk liberalism. Men jag har alltid haft stor respekt för hennes engagemang och jag inser också att det är nödvändigt för de borgerliga partierna att ha företrädare som Birgitta Ohlsson för att locka unga engagerade människor till icke-socialistiska partier.

Nu har dock Birgitta Ohlsson gjort en stor gärning för liberalismen och människans frihet. Äntligen har hon fått med sig Folkpartiet på att våldsmän ska få kommunarrest. Folkpartiet vill införa kommunarrest vid grov kvinnofridskränkning. Förslaget kommer från Birgitta Ohlsson, ordförande i folkpartiets kvinnoförbund, och motionen har nu antagits av partistyrelsen inför landsmötet.

Den lag om besöksförbud som finns idag fungerar inte. År 2003 utfärdades 3 747 besöksförbud och 163 745 överträdelser av förbudet. Män fortsätter att terrorisera och det är kvinnan som får sitt livsutrymme begränsat istället för gärningsmannen. Det nya förslaget innebär istället ett ingrepp i förövarnas rörelsefrihet. Det är helt rätt eftersom de förverkat sin rätt till ovillkorlig rörelsefrihet.

- Mannen ska inte tillåtas att bosätta sig i samma område som kvinnan. Kvinnans trygghet och frihet från rädsla ska gå före förövarens frihet, säger Ohlsson till SvD.

Offrets perspektiv måste alltid vara i centrum. En borgerlig regeringen kan förhoppningsvis fullfölja ett sådant perspektivskifte.
//
Casparus Due

1 kommentar:

Anonym sa...

Kommunarrest skulle väl bli aktuellt om personen bryter mot besöksförbudet? Varför ska man då införa ytterligare ett förbud som han också kommer att bryta? Varför inte sätta in människan i fängelse?
Majsan