tisdag 19 februari 2008

Rå, brutal kapitalism

Mycket kan man kritisera Kina för, speciellt kapitalismen om man frågar DN. Ragnar Roos skriver i ledare att det "är på många sätt en rå, brutal kapitalism med svaga eller inga offentliga skyddsnät och avgrundslika ekonomiska skillnader."

Det strider naturligtvis mot allt vad DN verkar stå för nu för tiden. Samtidigt är det just denna råa, brutala kapitalism som på kort tid har lyft 400 miljoner kineser ur fattigdom. Klyftorna har ökat, men de fattiga har bara blivit fattigare om man applicerar vänsterns favoritbegrepp - relativ fattigdom.

Det finns dock hopp även för DN. Även om Roos kallar
Deng Xiaoping för den legendariske ledaren, kallar han kommunistregimen vid sitt rätta namn och verkar tro på demokrati som bästa system för kineserna. Demokratin kan enligt Roos uppstå, men endast efter den oundvikliga ekonomiska kraschen och efter att blod har flytit i rikliga mängder. För egen del tror jag att det finns goda möjligheter för en fredlig demokratisering. Den vägen har man redan slagit in på, även om det fortfarande är mycket långt kvar att vandra.
//
Fabrikören

Inga kommentarer: