lördag 19 januari 2008

Upprop: Avskaffa negativa rättigheter!

Det kan inte vara annat än diktatoriskt skolade statsvetare och filosofer som har kommit på att rättigheter som rätten till liv och rätten till egendom är negativa rättigheter. Det är lika sant som att DDR var demokratiskt.

Fikonlövet de diktatoriska språkförstörarna gömmer sig bakom är att en negativ rättighet inte kräver någon handling. Ursäkta, men är det inte förbannat positivt att en så grundläggande rättighet inte kräver någon handling? Det gör det så mycket enklare att respektera rättigheten.

RastaFarI har förstått språkets betydelse för länge sedan. Att kalla förtryck för oppression är naturligtvis bara ett sätt för Mammon att få det till att låta mer positivt. Downpression är ett mer passande ord, för att beskriva kapitalets negativa inflytande på oss.

Det är hög tid att vi anhängare av de mest grundläggande rättigheterna tar makt över språket och kallar rättigheterna vid sitt rätta namn - positiva rättigheter!

Spead the word!
//
Fabrikören

1 kommentar:

Grue sa...

Hehe, jag vet inte om det är nån diktatorisk konspiration. Den som är mest berömd för denna distinktion är ju Isaiah Berlin, som försvarade negativ frihet mot positiv.

http://plato.stanford.edu/entries/liberty-positive-negative/

Men lycka till med projektet!:)