torsdag 17 januari 2008

Moralism viktigare än liv

Utredaren Eva-Maria Svensson, tillsatt av förra regeringen, lade i dagarna fram ett förbud mot sexistisk reklam. Tydligen ska vi skyddas mot könsstereotyper och nakna människor. Tack, men det klarar vi alldeles utmärkt på egen hand!

Däremot är det svårare för den enskilde att skydda sig mot brott. När en familj under många år utsätts för trakasserier, hot och våld, erbjuder staten inget skydd alls. Ingen reaktion förrän hotet blir så allvarligt att familjefadern inte ser någon annan utväg än att avfyra hagelbössan mot de påkförsedda ligisterna i hans trädgård. Varken polis eller socialtjänst erbjöd familjen något som helst skydd mot de brott som de utsattes för. Instämmer också med Merit Wagers berättigade fråga: "Var finns föräldrarna till alla brottsliga ungdomar?"

Några dagar efter att fyra ungdomar dömts för dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani är de ute igen och inblandade i en ny misshandel. I samma veva uttalar pappan till en av mördarna (ja, jag betraktar det som mord även om de inte dömts för mord) hot mot en ung kvinna i sonens bekantskapskrets.

Per Gudmundson tar under rubriken "Nattväktarstat har ersatts av bara natt och stat" upp bland annat stenkastningen mot bussar som visssa ungdomar tycks ha gjort till en sport. Något som vi i Malmö tyvärr också tvingats vänja oss vid. Brandkårs- och ambulanspersonal drabbas även de hårt av detta livfarliga brott.

I somras var det många företagare som slog sig samman och anlitade vaktbolag till skydd för sina företag. Anledningen var att det i vissa kommuner fanns noll(!) poliser under semestern. Rena smörgåsbordet för de kriminella.

Listan kan göras hur lång som helst. I fall efter fall har staten givit upp sin mest grundläggande uppgift: Att skydda sina medborgares liv, hälsa och egendom. Är det verkligen viktigare att vi "skyddas" mot framtunga blondiner som gör reklam för bilar än att ungdomar ska kunna röra sig ute på sta'n utan att bli ihjälsparkade?

Jag föreslår ett moratorium på all ny lagstiftning som inte stärker skyddet för den enskildes liv, hälsa och egendom, till dess att staten tar sin uppgift på allvar. Sluta leka moralpolis med våra skattepengar och stärk istället den riktiga polisen!!

Jag håller därmed med Niklas Elert på Germania när han säger att "[..]en stat som inte skyddar sina medborgare har inga rättigheter att ägna sig åt några andra sysselsättningar, eller överhuvudtaget ta ut någon skatt eller stifta några lagar överhuvudtaget. De negativa rättigheterna måste gå före de positiva."

6 kommentarer:

leif sa...

Bara en undran, på ett bra inlägg.

Länken till Gudmundson verkar inte stämma, fast det låter som något mycket intressant att läsa, så..
Skulle man/ni kunna lägga in den rätta länken här?

Hittar ingenting via google..
;-)

Niklas Elert sa...

Här är den rätta länken: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_777357.svd

Bra att ni tog upp just den förment sexistiska reklamen som motvikt, hade tänkt göra det i mitt inlägg på samma tema men hade för bråttom.

LibeRatio sa...

Tack båda två :) Jag har korrigerat den felaktiga länken. Merit Wagers debattinlägg är förvisso intressant men det är onödigt att länka till det två gånger, särskilt på bekostnad av Gudmundsons tankar.

Den Liberala Misantropen sa...

Liberatio: Word.

Laszlo sa...

Som dagens ungdomar säger: ord!

Niklas Elert sa...

Haha!