lördag 20 oktober 2007

Ché blir Pinochet

Två omstridda sydamerikanska män. Båda revolutionärer med blod på sina händer.

Följande text kan man läsa i Sydsvenskan: (obs. namnet ändrat från Ché till Pionochet).

Kumm, som i höst är aktuell med sin biografi om Pinochet, är givetvis inte förvånad över att den chilenska gerillamannen blivit ett kommersiellt varumärke. Så är det på Chile också. Men det är lite för mycket saker, lite för kladdigt, anser han.

– Jag tycker nog det är sjyst med en T-tröja om man vet vem det är och har en avsikt med det. Jag har lite svårt att se hur en bikini kan uttrycka en politisk åsikt. Men om den som bär bikinin gör det av ideologiska skäl så må det vara hänt.


Idag finns ingen stark motkraft till marknadsekonomin, menar Björn Kumm. Eller Imperiet som han kallar det. Just därför är Pinochesymbolen viktig. Den utstrålar hopp, även om han går med på att Pinochets metoder inte var Amnestyvänliga.

Kumm var på plats i Chile för tjugofem år sedan när Pinochet avgick. Redan då såg han ut som Jesus, säger han.

– Han är ett slags revolutionärt helgon, en martyr. Men det finns också en ideologisk sprängkraft i Pinochet, det är inte bara estetik.

Butiken Kitsch i Malmö. Där finns en konstant efterfrågan på
Pinochetprodukter. Populärast har nog bebiskläderna varit, berättar ägaren Jun Wizelius. Militärgröna med en röd Pinochet på bröstet. Unisex.

Jun Wizelius beskriver hur det kan låta när kunder bråkar i butiken:
– Du kan inte ha
Pinochet-strumpor. Han var ju en mördare.

I ungdomshuset Flamman på Kroksbäck blickar
Pinochet allvarligt ner från väggarna på biljardborden och tv-sofforna. Ungdomarna som hänger här föddes ungefär femton år efter Pinochet avgick men verkar vara överens om att arvet efter Pinochet fortfarande lever. Fyra av killarna har gjort en egen Pinochet-låt. I musikvideon går de ner för illgröna kullar i rebellröda tröjor och rappar om sin respekt för chilenaren.

– Med låten vill jag säga att han inte bara är ett ansikte på strumpor och underkläder. Han var en frihetskämpe, säger Husko Chahrour.

– Han skulle inte ha velat ha sitt ansikte på sånt, fyller Milot Zeqiri i.

Låten har de gjort tillsammans med bröderna Delshad och Jwan Kogi. Alla fyra har läst på om sin förebild. De säger sig dela hans politiska värderingar men skulle inte kalla sig för kommunister.

– Nej, jag kallar inte mig själv för det, vad det heter, kommunist, säger Husko och skrattar.

Vad tycker ni om kritiken mot
Pinochet, att han avrättade folk?
– Den som är rädd för att dela med sig, det är den som tycker så. Han var ingen terrorist som mördade folk för ingenting, säger Husko.

Vad är budskapet i låten?
– Att
Pinochet fortfarande finns och alltid kommer finnas.

Om femtusen år?
– Om miljoner år, haha.
//
Casparus Due

Inga kommentarer: