onsdag 17 oktober 2007

Svensk skattereflex

Visst är det intressant? Gårdagens nyhet om att 133 miljarder INTE betalas in i skatt diskuteras flitigt. Närmast mangrant, t.ex i Sydsvenskan , räknar man upp vad man skulle kunna gjort för dessa pengar om de laglydigt betalts in. Frågor som inte ställs är; behöver staten pengarna? Vad hade inte gjorts/konsumerats/investerats om alla pengarna betalts in?

Svaret på den första frågan lär vara "nej", pengarna behövs uppenbarligen inte av staten då denna går med kraftigt överskott.
Svaret på den andra frågan är svårare, men sannolikt skulle 133 miljarder lämna ett stort hål i det civila samhället. Missförstå mig rätt, jag tycker visst att man skall följa de lagar och regler som sätts upp. Det behöver inte betyda att dessa är förnuftiga i alla avseenden.

Den svenska ryggmärgsreflexen är tydligen att skatt är att betrakta som naturlag som inte kan ifrågasättas. Vi är så välmarinerade av s.k "skattemoral" att vi slutat reflektera över vad skatt egentligen är. Det är synd....

//Hari

2 kommentarer:

LibeRatio sa...

Hade de pengarna också flutit in till statskassan hade överskottet varit ofattbara 233 miljarder. Det är nästan 25 500 per svensk. Samtidigt vet vi att många av de Sahlinska höginkomsttagarna (dvs. de som tjänar i runda slängar 19 000/månad) helt saknar ekonomisk buffert. En relativt låg oväntad utgift kan innebära många sömnlösa nätter. Till skillnad från moraliska pekpinnar och nya skatter på mat, socker, alkohol, tobak, m.m. vore en kraftig skatteåterbäring ett rejält slag för folkhälsan.

Fabrikören sa...

En mer grundläggande fråga: Vad hade alla människor kunnat få för de omkring 700 miljarder vi hade fått om skatten halverades?
En hel del sjukvård, ganska mycket försäkringar, dagisplatser och så vidare ad nausea ...