Läser i Ystads Allehanda under rubriken "Kommunrevolution" att Simrishamns kommun efter medborgarförslag ska låta kf-ledamöters e-post vara tillgänglig på nätet.
Som stor anhängare av offentlighetsprincipen tänker man wow. De förtroendevaldas e-post, som för övrigt är offentliga dokument, direkt på nätet. Det är verkligen något nytt. Det är klart att man får sekretessbelägga det som är och bör vara hemligt och det som är privat. Men annars är det ingen dum idé att offentliggöra vad våra förtroendevalda egentligen sitter och skriver i sina mail.
Men sedan läser man vidare och inser att den föga revolutionerande nyheten är att ledamöternas e-postadresser offentliggörs på hemsidan. Fattas bara!
Trots det ligger det en viss nyhet i Simrishamns tilltag. Väldigt många myndigheter i Sverige har inte ens kommit så långt i arbetet med att göra sig tillgängliga. De har istället en webbaserad mail till registrator, där man inte kan bifoga filer och där man oftast inte får något kvitto på att man har skickat ett mail. Om mailet har kommit fram till den man vill har man inte en aning om.
Ursäkten stavas ofta spam. Så mycket är principen om tillgänglighet värd. Hellre slippa spam än att vara tillgänglig för medborgarna.
Hurra för progressiva kommuner!
//
Fabrikören
onsdag 17 oktober 2007
Kommunrevolution på Österlen
kl. 00:39
Etiketter: Fabrikören, kommuner, myndigheter, offentlighetsprincipen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar