måndag 17 september 2007

Alliansen bedriver borgerlig politik i Landskrona

LO betalar Skånska Dagbladet stora pengar för att få regelbunden tillgång till en spalt på ledarsidan. Tidigare var det Lars Stjernkvist, före detta partisekreterare för Socialdemokraterna och numera socialdemokratiskt kommunalråd i Norrköping, som skrev. Nu misstänker jag att det är Tony Johansson, för maken till gråsosse är svårt att hitta. Han verkar ligga nära Marita Ulvskog på höger-vänsterskalan.

Idag anklagar Johansson Folkpartiet och alliansen för att bedriva borgerlig politik.

Problemet är, menar Johansson, att alliansen får igenom sin politik, i stort sett oförändrad och utan ansträngning. Det som stör honom är att Sverigedemokraterna passivt stödjer alliansen. Oj då, tänker du som läsare: typiskt att alliansen bedriver främlingsfientlig politik. Men så är inte fallet. Det passiva stödet handlar inte om det.

Sverigedemokraterna har "nämligen röstat gemensamt i alla viktiga frågor, exempelvis utförsäljningar av bostäder, budgetdirektiv, privatiseringar inom äldrevården och neddragningar inom äldreomsorgen med fyra miljoner."

Sedan passar Johansson på att ge väljarna en högerkrok. "Men sverigedemokraternas seger blir därmed total. De vann en femtedel av rösterna. De borgerliga politikernas makthunger, lathet och mjuka ryggrader, gjorde sedan att de gavs politiskt inflytande. Och nu ger samma politiker dem den demokratiska legitimitet som de behöver för att ta sig till riksdagen."

Att Sverigedemokrater stödjer en borgerlig politik är utmärkt. Det är innehållet i politiken som är det viktigaste, inte vem som står bakom politiken. Sedan är det dessutom demokratiskt tveksamt att frysa ut ett parti som har en femtedel av rösterna bakom sig. Dessa åsikter måste få kanaliseras till politisk handling, antingen genom att andra partier tar problemen som finns på större allvar eller genom att ge Sverigedemokraterna ett begränsat inflytande på den förda politiken.
//
Casparus Due

1 kommentar:

LibeRatio sa...

Hade rollerna varit de omvända och (sd) valt att passivt stödja socialdemokratisk politik har jag mycket svårt att tro att (s) skulle sluta driva sina frågor.

Som du skriver så är det innehållet som är det viktiga - inte vem som väljer att ställa sig bakom förslagen.