torsdag 2 augusti 2007

Liberal skatt?

Folkpartiet vill ha en tunnelbana i Malmö som komplement till Citytunneln (Sydsvenskan). De bedömer kostnaden till ca 8 miljarder. Siffran bör tas med en stor nypa salt. Stora byggprojekt, i synnerhet politiskt motiverade sådana, har en tendens att bli långt mycket dyrare än planerat.

Folkpartiet vill också införa en trängselskatt av Stockholmsmodell. De har uppenbarligen missat att det knappt förekommer några köer vid Malmös in- och utfarter och att de få köer som faktiskt förekommer enkelt skulle kunna byggas bort till en rimlig peng. Men värst av allt är att skatterna inte i första hand är betingade av miljön utan ska gå till att finansiera politikernas underjordiska penisförlängare. Malmö behöver en tunnelbana som en fisk behöver en cykel!!

Vad som borde gjorts, både i Malmö och i Stockholm är en rejäl satsning på kollektivtrafiken. Avsluta påbörjade vägprojekt men dra inte igång några nya. Använd istället de pengarna till att erbjuda gratis(!), väl fungerande kollektivtrafik. Om politikerna verkligen vill att folk ska byta bilen mot tåget/bussen borde de öka attraktionskraften istället för att bestraffa alternativen. Morot, inte piska!

Att folkpartiet, både i Malmö och i övriga landet, bedriver socialdemokratisk skattehöjarpolitik, är ett av skälen till att jag lämnade partiet. Det finns väldigt få spår av den liberala ideologin kvar i Folkpartiet.

//LibeRatio

1 kommentar:

Anonym sa...

"Avsluta påbörjade vägprojekt men dra inte igång några nya."

Stockholmsregionen behöver även nya vägar! Jag tror på en Förbifart Stockholm. Folk som ska till och från norra Sverige har inget intresse av att åka via centrala Stockholm på Essingeleden...

Henrik, liberal i Väst med stort Stockholmsintresse