tisdag 31 juli 2007

God morgon ESV

Ekonomistyringsverket har (hjärn-) släppt ett nytt pressmeddelande där de påstår att Statens budgetsaldo visar underskott på 4,6 miljarder kronor, vilket är 9,9 miljarder kronor lägre än väntat.

Häng med nu - utgifterna blev 3,5 miljarder kronor högre medan inkomsterna var 6,4 miljarder kronor lägre än förväntat. Därför blev underskottet lägre än väntat!

Man behöver inte vara statsanställd ekonom för att räkna ut att underskottet rimligtvis bör bli högre än väntat om utgifterna är högre och inkomsterna är lägre än väntat.

TT rapporterar och det hade inte varit överraskande om det var där felet hade begåtts. Men om man går till källan ser man att TT är oskyldiga den här gången. Men varken TT, DN eller Aftonbladet verkar ha upptäckt den ekonomiska missräkningen.
//
Fabrikören

2 kommentarer:

Urban sa...

Nyheten som ESV lämnat är inte fel, möjligen otydlig. Det som avses i första meningen i pressmeddelandet är alltså budgetsaldot, inte underskottet (som man inte hade prognosticerat eftersom det skulle bli ett överskott). Budgetsaldot blev 9,9 miljarder lägre än prognos vilket gav ett underskott på 4,6 miljarder.

Fabrikören sa...

Du har naturligtvis rätt i att det inte är ett räknefel. Det har jag heller inte trott. När jag läser pressmeddelandet igen, är jag inte ens säker på att det är ett syftningsfel. Men otydligt - det är det i varje fall!

Tack för påpekandet!