måndag 30 juli 2007

Dansk vänster utan logik

Enhedslistens folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid har skapat stort rabalder i Danmark. Hon är så troende muslim att hon inte ens vill ta sina manliga kollegor i handen. Inga problem säger kulturrelativisterna i Enhedslisten. Bara för att vi tror att religion är opium för folket, kan vi ju inte döma en djupt troende muslimsk kvinna som gärna vill vara med oss. Dessutom är hon feminist och sådana älskar vi - hur de än definierar sin feminism!


Andra partier har med all rätt försökt informera Abdol-Hamid att det faktiskt är god sed i Danmark att ta i hand. En del manliga politiker har också försökt göra henne uppmärksam på att de faktiskt kan kontrollera sina sexuella drifter, även om hon tar i hand.


En storm i ett vattenglas kan tyckas och må så vara.


Men när Abdol-Hamid så snart handskakningsdebatten har lagt sig, ger sitt fulla stöd till terrorrörelsers väpnade attacker på danska trupper är det många som får nog. Landsförrädare ropar några och de har en poäng. Det är en majoritet av folketinget som på demokratiskt vis har beslutat att skicka trupper till Irak. Att som dansk politiker jubla när dessa trupper blir attackerade är därför direkt osmakligt. Om detta verkar de flesta vara eniga - utom i Enhedslisten. Här förs istället en het intern diskussion om man ska stötta den väpnade kampen mot danska soldater eller om man ska finna andra grupperingar som på annat vis kämpar mot danska soldater.


Den officiella hållningen är att "Enhedslisten allierer sig med de dele af modstandsbevægelsen, der både kæmper imod besættelsen og kæmper for den irakiske befolknings ret til social, demokratisk og økonomisk udvikling."


Problemet är bara att de har svårt att finna sådana motståndsrörelser som de kan stötta. Att det kanske är så att det är de danska soldaterna som kämpar för "den irakiske befolknings ret til social, demokratisk og økonomisk udvikling" har de inte frågat sig. Å andra sidan, hur skulle det vara möjligt? Danskarna är ju allierade med den store Satan i väst.
//
Fabrikören

1 kommentar:

Erik Malm sa...

Intressant inlägg om dansk politik, i och för sig skulle jag väl vilja se lite mer nyans i kritiken. Som till exempel hur vettigt det kan tyckas vara att Danmark överhuvudtaget är involverade i Irakfrågan - men som sagt, i sak är det intressant med rapporter från grannländernas politiska verksamheter.