onsdag 8 augusti 2007

Jag verkade inte ha så fel om bioflyget

I ett tidigare inlägg från 1 juli kritiserade jag svenska flygindustins bristande miljötänkande:

"Det känns som att flygindustrin är hästlängder efter bilindustrin i miljötänkande när man läser om SAS satsningar. När får vi läsa om det första biogasflyget eller någon annan riktig miljönyhet från flygindustrin?"

Bland kommentarerna är en värd att lyftas fram:

"Biogas är den bästa lösningen för alternativa bränslen i bilars förbränningsmotorer men knappast i flygplan. Där är flytande bränslen bättre. Tyvärr finns det inte med biobränslen möjligheter att på långa vägar få fram de enorma mängder som krävs för att ersätta oljan.. och det är rätt akut, om tio år är den billiga oljan ett minne blott. Vad gör vi då?" (Anonym)

Vad jag inte visste när inlägget gjordes var att Dagens Miljö några dagar innan berättat om Swedish Biofuels som fått 2 miljoner dollars för att utveckla just biobränsle för jetmotorer.

Till de kommentatorer som verkade tro att jag är en av de där klimatbejakarna som köpt alarmismpropagandan (ditt inlägg förutsätter att man köpt koldixidhypen plus tycker att statliga flygbolag är bäst p.g.a ägandeskapet. - Leif) kan jag bara upplysa att man faktiskt kan ha en nyanserad syn på klimatpåverkan och miljöpolitik. Jag tycker det är självklart att vi ska spara på de resurser vi har, inte för att jorden går under annars, utan för att det både är miljövänligare och mer ekonomiskt. Det betyder inte att jag tror att sparandet kan lösa några större problem. För det krävs nya tekniska lösningar. Och dessa kommer - innan världen går under. Men även små steg är steg, speciellt om de samtidigt är ekonomiskt hållbara!

Swedish Biofuels har tagit ett steg på vägen och det har många andra små privata cleantech-företag också gjort. Det goa med dessa är att de kan kombinera entreprenörsanda, miljömedvetenhet och kapitalism. Trots det visar såväl svenska investerare som politiker ett svag intresse för den snabbväxande cleantechbranschen. Endast 0,5 % av riskkapitalet satsas på cleantech. Ynkliga 5 % av de totala forskningsanslagen går till energiområdet och av dessa är det bara en liten del som går till cleantech. Detta trots att det har blivit lika vanligt bland politiker att komma ut ur skåpet som miljövän som det för något år sedan var att komma ut som feminist. Men framför allt, trots att branchen har enorma exportpotential som drar hem kosing och jobb till oss, samtidigt som vi kan bidra med att förbättra miljön i vaarden.
//
Fabrikören

3 kommentarer:

leif sa...

Jag kan erkänna att jag egentligen har övergivit den här bloggen och anledningen följer längst ner(*), men när man blir indragen för en kommentar jag gjorde för en och en halv månad sedan, kan jag känna att du kanske skulle ta med den här raden, som jag även skrev, då.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Arab befriad flygbränsle ( syntetisk, jet A1.) används om du flyger från sydafrika och skulle gå att utvinna från svensk skog ( om det kniper )."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Torka på uppslag att skriva?
Prova: Folkpartiet försöker lägga dimridåer om nya EU-fördraget
( som riksdagen godkände i förväg )
genom att blanda in euron.
Eller - Alla partier i Alliansen tiger om STASI listorna.

(*) När "ni" började skriva:
" Om man kallar det brukarbetalning istället, tycker jag inte trängselskatten är helt fel."
Och
" Vad som borde gjorts, både i Malmö och i Stockholm är en rejäl satsning på kollektivtrafiken. Avsluta påbörjade vägprojekt men dra inte igång några nya. Använd istället de pengarna till att erbjuda gratis(!), väl fungerande kollektivtrafik"

Gratis är ju gott ;-)
Gratisskatt skulle ju kunna vara ett nytt ord, gapskatt host host (Gapskratt skulle det vara)

Själv kan jag mycket väl, tänka mej att läsa vänsterbloggar, men då surfar jag nog hellre till Aftonbladet ( känns mer ärligt )..

Hasta la vista.

Fabrikören sa...

Ledsen att du känner så, men vi kan ju inte alla vara överens! Nu är din rad med i och med din kommentar.

Det var kanske inte helt juste av mig att lyfta fram en gammal kommentar så tydligt. Å andra sidan gjordes det i ett sammanhang, med länk till den gamla diskussionen.

LibeRatio sa...

140 liberala inlägg, två i huvudsak missuppfattade meningar och plöstligt är Lilla Torg Liberalerna en vänsterblogg. Intressant :)