tisdag 7 augusti 2007

Blanda sport och politik!

Det sägs att man inte ska blanda sport och politik. Varför, berättas det inte om lika ofta. Kanske för att det inte finns så många skäl till det. Ett fåtal sportstjärnor har tagit öppen ställning i politiska frågor och då oftast starkt kritiserats. Det kan man förstå om det är fascistiska fotbollsspelare. Men det finns andra värden man som idrottsman eller idrottskvinna kan stå upp för, som demokrati, människorätt och yttrandefrihet.

När man inte står upp för demokratiska och liberala värden får man också en organisation därefter. Därför får våra kära sportstjärnor leva med idrottsorganisationer med 80-åriga diktatoriska ledare som myglar, mutar och skinnar efter behag. De stora, IOK, Fifa och UEFA, är knappast organisationer som framkallar våta drömmar hos liberaler.

Nu nalkas OS i Kina. Amnesty och andra människorättsorganisationer kritiserar Kinas ständiga övertramp. Det är hög tid att även våra idrottande idoler tar ansvar, som individer och förebilder och berättar vad de tycker om tortyr, dödsstraff och censur.

Därefter kan de börja sopa rent i eget hus och kräva av sina organisationer att de ska bli öppna och demokratiska.

Kan Hollywood-stjärnorna, så kan Stefan Holm, Carolina Klüft och de andra tycka till.

Jag glädjer mig till att se och höra den ständigt leende sjukamperskan vinna guld och berätta om censur, tvångsförflyttning och fängslade journalister när hon blir intervjuad efter guldet.
//
Fabrikören

Inga kommentarer: