lördag 16 februari 2008

Svensk muslimsk förebild

Omar Mustafa, talesperson för Sveriges Unga Muslimer, anlägger det vanliga offerperspektivet i sin debattartikel i Expressen. Därför är det skönt att ta del av Idéhistorikern Mohammad Fazlhashemis bok "Vems islam. De kontrastrika muslimerna" som Per Jönsson skriver om i DN.

""Det muslimer behöver i dag är inte att fortsätta att vältra sig i självömkande och ett ständigt ojande över alla oförrätter som väst utsatt dem för under de senaste århundradena."

I våra länder betyder detta att muslimer måste sluta betrakta sig själva som en förorättad och diskriminerad religiös minoritet. I egenskap av medborgare i västerländska demokratier måste de i stället ta stöd av civilsamhällets institutioner, dess lagstiftning mot diskriminering och andra relevanta spelregler - som också är deras.

I samband med ståhejet kring Muhammedkarikatyrerna påpekar Fazlhashemi att muslimer måste inse att religionsfriheten innebär rätten att få välja, byta, fritt kunna utöva och avstå från tro, liksom att fritt kunna granska, bedöma, diskutera och kritisera religiösa yttringar. Kampen mot religionens auktoriteter och häcklande av religiösa symboler är en del av Europas idéhistoria. Alla behöver inte gilla det, men man får heller inte överreagera med våldsmetoder eller självmedlidande.
"

Dessa ord kan kanske behövas nu när Lars Vilks ger ut första delen i sin musikal "dogs" om händelserna kring Muhammed som rondellhund. Jag har sett den och måste säga att jag är besviken. Det är inte mycket till handling och musiken är ebarmligt dålig. Det enda roliga är när Amatullah dyker upp som ninja knappt fem minuter in i filmen.
//
Emil

Inga kommentarer: