fredag 15 februari 2008

Två synpunkter på de senaste muhammedkarikatyr-händelserna

Ja då rullar det igång igen, dramat kring Muhammed och hans supporters. Om vi för en stund glömmer de senaste nätternas vandalism i Danmark, som kanske eller kanske inte har att göra med teckningarna, vill jag göra två påpekande:

1. Media slår på stort och berättar om de protester som förekommer i Pakistan, på Gaza osv. Ofta handlar det om ett par hundra personer. Det är fler som protesterar vid en helt vanlig skolnedläggning i Sverige, men det blir inte internationella nyheter för det. Varför rapportera om något så futtigt som några hundra extremisters åsikter?
2. Det Imamer och andra religiösa företrädare som vill lugna ner situationen säger är att man inte bör spela extremisterna i händerna. Vad de menar är att mordhot/mordplaner och upplopp är extremt. Men också att det är lika extremt att publicera en teckning. Ett sådant resonemang kan man inte acceptera.

Islamiska konferensen citeras i Sydsvenskan:
Samarbetsorganisationen Islamiska konferensen (OIC) fördömde de danska tidningarna och varnade för följderna.
– Båda sidor är sina extremisters gisslan. De som publicerat teckningarna sätter sig tillsammans med radikalerna, fanatikerna och extremisterna som använder sin tro för att rättfärdiga att de skadar andra, sade OIC:s generalsekreterare Ekmeleddin Ihsanoglu till AFP.

//
Emil

Inga kommentarer: