tisdag 25 december 2007

Ofrihetens evangelium

Påven Benedictus XVI har åter låtit sin stämma ljuda över världen i juletid. (CNN DN). Budskapet var, som vanligt, att det passiva "offret" är heligt, och den aktive "rike" står i stor skuld. Möjligen var påven denna gång tydligare än vanligt, ett citat:

"Man is so preoccupied with himself, he has such urgent need of all the space and all the time for his own things, that nothing remains for others, for his neighbor, for the poor, for God,"

Påvens kollega patriarken Sabah fyllde på:

"Det är inte den svagastes ensak att underkasta sig och fortsätta ett liv i försakelse. Det är de starkaste... som ska frigöra sig och ge de svagaste vad som hör till dem".

Dessa ofrihetens riddare förkunnar för dem som idag håller uppe civilisationen att de skall sluta skapa och tänka, och istället ägna sin tid och kraft åt andra. De som står vid sidan av och tittar på skall vara stolta över sin passivitet och ställa hårdare krav på att bli försörjda. Friheten ligger i att försaka sig själv och överlämna sig i någon annans händer. Halleluja!

//Hari

1 kommentar:

Fabrikören sa...

Det är som hämtat från Zarathustra. Slavmoralen ska härska över land och hav. Lägsta gemensamma nämnare bör vara vägledande.