onsdag 14 november 2007

Det mesta vid det gamla i DK

Slutet på den danska valrysaren blev att det mesta fortsätter som förut. Efter lite tekniska problem med rösträkningen på Färöarna, står det nu klart att VK-regeringen fortsätter. Dansk Folkeparti gick framåt, men får fortsatt finna sig i att vara stödparti. Ny Alliance spåddes 8 -10 % och vågmästarroll. De fick 5 mandat och är beroende av Anders Foghs vilja att söka breda lösninga för att få inflytande. Regeringen har med Dansk Folkeparti fortsatt majoritet.

Enhedslisten var under valkvällen nere under den tvåprocentiga spärrgränsen, men tog sig tyvärr tillsist över den. Det är fortfarande inte klart om Asmaa kommer in.

Sossarna gjorde det sämsta valet på 100 år. Tiden springer ifrån de klassiska socialisterna. I gengälld gick Socialistisk Folkeparti (ungefär Miljöpartiet) framåt.

Med andra ord, en valrysare med en allt annat än dramatisk upplösning. Det går godt for Danmark och det fortsätter det säkert med under Foghs styre.
//
Fabrikören

Uppdatering: Det blev inte heller någon Asmaa i Folketinget. Första kvinnan med invandrarbakgrund i Folketinget blev istället den betydligt mer moderate Özlem Cekic.

Inga kommentarer: