söndag 19 augusti 2007

Björklund på besök i Landskrona

Jag ser verkligen fram emot Jan Björklund som partiledare för Folkpartiet. Han är en garant för att sosse-light liberalerna inom partiet hålls tillbaka. På besök i Landskrona säger Björklund att den politik som Leijonborg utvecklade ligger fast:

"Vi har under ett antal år genomfört en förskjutning i politiken som jag vill fortsätta. Förr betonade folkpartiet medborgarnas rättigheter. På senare år har vi betonat att om människor ska ha mycket frihet måste då också ta stort ansvar.
– Om du får gå gratis i skolan är det något samhället ger dig. Då är du skyldig att anstränga sig.
– Om du kommer till Sverige som invandrare ska vi medverka till att du blir integrerad. Men du har också själv ett stort ansvar att se till att du kommer in i samhället."


Det är positiva besked. Positivt är också beskedet om att skärpa reglerna för religiösa friskolor.

"Vad tycker du om religiösa friskolor?
– Jag är mycket oroad över de tendenser till ökad extremism vi ser i vissa skolor.
– Plymothbröderna är aktuella nu. En liten kristen sekt som tar avstånd från västerländsk civilisation och vill driva egna skolor för att skydda sina barn.
– Vi ser muslimska friskolor växa fram i storstäderna där man har som idé att på religiös grund avskilja sig från resten av samhället.
– Jag vill skärpa lagen och ger inom kort skollagsutredningen tilläggsdirektiv att titta på hur det ska gå till.

På vilket sätt ska reglerna skärpas?
– I dag får en skola i stort sett tillstånd om den kryssar i en blankett att den tänker följa skollagen. Skolverket måste får större befogenhet att granska vilken värdegrund som finns hos de personer och organisationer som står bakom skolan. Och tillstånd måste kunna dras in mycket snabbare än i dag.

– Sen handlar det om finansieringen. Vi har en muslimsk friskola i Örebro som får stora belopp från en wahabitisk organisation i Saudiarabien. Waha bismen får ju talibaner att framstå som goda demokrater. Om en skola finansieras av någon med så avvikande värdegrund måste den kunna stängas."
//
Casparus Due

Inga kommentarer: